Normeringen van de werkschoenen
We kennen in de werkschoenen branche enige normeringen om de bepaalde eigenschappen van de schoenen uit elkaar te houden. In dit artikel wil ik de normeringen met u bespreken om zo een beter inzicht te geven in de verschillende werkschoenen.
De verschillende standaarden van de werkschoen
In veel situaties op de bouw of andere arbeidsintensieve werkplaatsen, kan de omgeving een gevaar vormen voor ons lichaam. Er zijn een aantal plaatsen die kwetsbaar zijn en die bescherming nodig hebben, één van die plekken zijn onze voeten. De voeten worden sinds jaar en dag beschermt door het dragen van bijvoorbeeld werklaazen, werkschoenen en misschien wel klompen. Wat de werkschoen kenmerkt is natuurlijk de verharde neus, zodat wanneer er iets op uw tenen valt u niet direct letsel oploopt. Maar waar moet u op letten als het gaat om de verschillende functies van de werkschoen? We kennen in totaal 5 klassen werkschoenen, dit zijn de volgende:
- S1 Werkschoen
- S2 Werkschoen
- S3 Werkschoen
- S4 Werkschoen
- S5 Werkschoen
Welke klasse, bij welke werkschoen eigenschappen?
U zult misschien denken, dat is leuk, maar wat betekent dit? S1 staat voor een schoen die antistatisch is en de energie opneemt in de hiel van de schoen. De S2 werkschoen heeft dezelfde eigenschappen als de S1 werkschoen en biedt extra resistentie tegen water. De S3 veiligheidsschoen heeft ook nog een zool met anti slip profiel tegen het uitglijden op glibberige oppervlakten en de schoen een verharde tussenzool die beschermd tegen scherpe oppervlakten. De S4 werkschoen heeft dezefde eigenschappen als de S1 werkschoen, maar deze schoen is volledig opgebouwd uit kuststof waardoor deze waterdicht is. De S5 schoen is weer een verlenging van de S4 schoen maar dan met de verharde tussenzool. Alle verschillende klassen zijn voorzien van de zogeheten ‘’stalen neus’’, de energie die deze verharde neus moet opvangen is bepaald bij een Europese ISO normering. Voor meer informatie kunt u hier kijken: